Skip to content
Afval is een kans
D66-kamerlid Stientje van Veldhoven introduceerde in 2011 het begrip grondstoffenrotonde voor het productieproces dat gebruikmaakt van gerecyclede grondstoffen.
Grondstoffen-rotonde

D66-kamerlid Stientje van Veldhoven maakt Nederland graag tot een internationaal knooppunt voor duurzaam hergebruik van materialen en grondstoffen. “Nederland heeft een forse eigen materialenstroom en de kennis om afval effectief om te zetten in nieuwe bruikbare grondstoffen.”

Tekst ARN Redactie

D66 spoort de Nederlandse overheid aan om maatregelen te nemen om het hergebruik van grondstoffen te stimuleren. Hiervoor riep kamerlid Stientje van Veldhoven enkele jaren terug de ‘grondstoffenrotonde’ in het leven: een recyclingproces dat de grondstofschaarste terugdringt, het milieu beschermt en onze economie verstevigt. Van Veldhoven: “Nederland is een ideaal knooppunt in Europa om hoogwaardig afval in te zamelen en om te zetten in nieuwe bruikbare grondstoffen. De grondstoffenrotonde biedt een uitgelezen kans voor de Nederlandse industrie, voor innovatie, economische groei en werkgelegenheid. We bevinden ons in een unieke positie met onze havens en infrastructuur. Hiermee kunnen we een centrale rol spelen in de nieuwe groene economie.”

“De overheid kan hergebruik economisch aantrekkelijk maken door hergebruik van gerecyclede grondstoffen minder te belasten dan het gebruik van ‘nieuwe’ grondstoffen”

Grondstoffen als olie, fosfaat en metalen worden steeds schaarser en duurder. Een grondstoffenrotonde zorgt ervoor dat deze ruwe materialen niet uitgeput raken, maar duurzaam worden verhandeld, benut en hergebruikt. Om dit productieproces te stimuleren, noemt Van Veldhoven vijf zaken waarbij de overheid zou kunnen helpen. “Allereerst zou de overheid gerecyclede grondstoffen minder kunnen belasten dan het gebruik van ‘nieuwe’ grondstoffen. Zo maakt zij hergebruik economisch aantrekkelijk. Verder dienen de lasten op arbeid te worden verlaagd, waarbij het gebruik van energie en grondstoffen omlaag gaat. Ook is het belangrijk dat de overheid grenzen stelt aan het verbranden van waardevolle materialen en dat zij zich inzet voor een Europese markt voor hergebruik van afvalstoffen, een EU-breed stortverbod voor herwinbare grondstoffen in 2020, en Europese minimumstandaarden voor hergebruik.”

Nederland ideaal knooppunt

Om grondstoffen binnen de grenzen van Europa te houden, moeten we niet alleen afval als grondstof zien, maar Nederland ook de rol geven van spil in dit recyclingproces. Van Veldhoven: “Rotterdam kan hier een belangrijke rol in spelen omdat hier grote hoeveelheden bulkgoederen snel en goedkoop kunnen worden afgewikkeld. Bovendien hebben we in Nederland een forse eigen materialenstroom en de kennis die nodig is om afval effectief om te zetten in nieuwe bruikbare grondstoffen.” Nederland heeft de kennis en expertise op het gebied van grondstoffenwinning. Bovendien biedt de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en de sterke rol van Nederland als doorvoer- en distributieland een goede uitgangspositie. Er liggen dus goede kansen om bestaande rotondes nog voller en bedrijviger te maken en nieuwe rotondes te laten ontstaan.

Rol voor Rotterdamse haven

De ervaring van het Havenbedrijf Rotterdam (HBR) is dat bedrijven de kansen om ketens op te zetten en businesscases te bouwen, zelf weten te vinden. Het bedrijf faciliteert daar niet direct in, maar werkt wel mee om bedrijven een plek te geven passend binnen de havenvisie. De rol van de rijksoverheid ziet men vooral bij regelgeving, bijvoorbeeld in het vereenvoudigen van de mogelijkheid om afval over de landsgrens te brengen.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu breidt het aantal grondstoffenrotondes in Nederland verder uit. Kijk hier voor meer informatie over afvalrecycling en de overheid.

Autowrakken op de rotonde

Al in 2011 had Nederland de ambitie om in 2015 in totaal 95% van de autowrakken te recyclen. De PST-fabriek die in april 2011 werd geopend, levert daar een belangrijke bijdrage aan. “ARN laat met deze fabriek voor recycling van autowrakken in de praktijk zien dat een afvalstroom op innovatieve wijze weer kan worden gebruikt als grondstof”, aldus toenmalig staatssecretaris Atsma tijdens de officiële opening. “Ik wil kijken of we in Nederland meer afvalstromen kunnen benutten als grondstof en zo van Nederland nog meer een grondstoffenrotonde kunnen maken. Niet alleen autowrakken, maar ook textiel en kunststof zijn afvalstromen die hoogwaardig kunnen worden verwerkt.” ARN besloot in 2005 de PST fabriek te bouwen waar de verschillende materialen uit autowrakken worden gerecycled. Dankzij de Post Shredder Technologie (PST) zijn de recyclingkosten lager en de recyclingprestatie hoger.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.