Skip to content
Van Gils Automotive: Familiebedrijf met visie
Een gesprek met Sacha en Patrick van Gils. De ondernemende broers zijn gezamenlijk eigenaar van Van Gils Automotive in Nootdorp, een van de eerste autodemontagebedrijven die zich destijds bij ARN heeft aangesloten.
Van-Gils-advertentie-bewerkt

In haar 25-jarig jubileumjaar gaat de redactie van ARN op bezoek bij bedrijven die een bijdrage leveren aan hoogwaardige autorecycling. Dit keer een gesprek met Sacha en Patrick van Gils. De ondernemende broers zijn gezamenlijk eigenaar van Van Gils Automotive in Nootdorp, een van de eerste autodemontagebedrijven die zich destijds bij ARN heeft aangesloten. Het ondernemerschap van de broers Van Gils blijft niet onopgemerkt. Zo is het bedrijf onder meer winnaar van de ondernemersprijs Pijnacker Nootdorp, finalist van de ondernemersprijs Haaglanden en genomineerd voor de Circulair Ondernemen Challenge.


Investeren in mensen
Van Gils Automotive bevindt zich op een uitgekiende zichtlocatie pal langs de A12 bij Nootdorp. Voorbijrazende bestuurders kunnen het imposante, moderne gebouw niet missen. De lichte ontvangsthal trekt bezoekers als vanzelf naar binnen. De broers hebben het bedrijf, dat destijds in Den Haag was gevestigd, in 2000 overgenomen van hun vader. “We hebben op de nieuwe locatie in totaal 7.000 m2 grond tot onze beschikking”, steekt Sacha van wal. “Het pand is een visitekaartje waar we trots op zijn. We lopen graag voorop en willen dat laten zien aan onze klanten.” Tegelijkertijd bestaat Van Gils uit meer dan stenen en glas. Patrick vult aan: “Veel van onze klanten doen online zaken met ons; we ontvangen hen alleen virtueel. Voor hen bestaat het contact met Van Gils uitsluitend uit de telefonist die ze te woord staat, de website en de kwaliteit van het geleverde product. Deze drie contactmomenten moeten dus op en top in orde zijn om de klant goed van dienst te zijn. We zijn een echt familiebedrijf: alle medewerkers voelen zich één met het bedrijf.” Van Gils investeert hierin door medewerkers op te leiden. Daarnaast is Van Gils een SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, red.) erkend leer-werkbedrijf én helpt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van traditionele sloperij naar partner in recycling
“Veel mensen weten niet wat er bij autodemontage en recycling komt kijken”, vertelt Patrick. “Wij zien duidelijk een verschuiving optreden van de traditionele sloperij naar een partner voor autobedrijven. Daarin wil ons bedrijf voorop lopen. Verandering biedt immers kansen! Om die reden omarmen we de nieuwe economie waarin circulair, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan.” “Er liggen kansen om de bewustwording te vergroten: hergebruik van onderdelen is het nieuwe normaal”, zegt Sacha stellig. Om dit in Nederland op grote schaal voor elkaar te krijgen is samenwerking nodig. “Belangrijke partijen zoals de overheid, importeurs, Stiba en ARN moeten wel mee willen schakelen om dit proces op gang te brengen. Van Gils is hierin een kleine schakel, maar wel eentje die zeer bereid is om samen te werken. Als we er met elkaar de schouders onder zetten, kunnen we dingen voor elkaar krijgen en ervoor zorgen dat het hergebruik van originele, gebruikte onderdelen een vlucht gaat nemen.

Hergebruik van onderdelen
Als grootschalige leverancier van onderdelen afkomstig van demontageauto’s is Van Gils in Nederland een van de koplopers in het stimuleren van hergebruik. Patrick: “Er zijn veel stappen nodig in het proces om van een afgedankte auto te komen tot een hergebruikt onderdeel dat naar tevredenheid van de klant functioneert” (Van Gils geeft zes maanden tot een jaar garantie op originele, gebruikte onderdelen, red.). Van Gils levert voor 90% aan zakelijke klanten zoals garagebedrijven en heeft ruim 100.000 onderdelen van vrijwel alle automerken op voorraad. Het bedrijf heeft goede banden met autofabrikanten. Zo zijn zelfs portieren van het nieuwe model VW Golf dat volgende maand op de markt komt, bij Van Gils al beschikbaar.

Samen invulling geven aan circulaire economie
Gevraagd naar de samenwerking met ARN reageert Patrick positief: “ARN heeft de branche een stap verder geholpen en heeft de aansluiting met de sector behouden. Het feit dat ARN mee verandert is een compliment waard. Waar voorheen de controle op de manier van recyclen centraal stond, is de insteek nu meer gericht op dienstverlening. Samen met alle aangesloten bedrijven is ARN in staat om de sector opnieuw verder te helpen op het gebied van autorecycling i.c.m. producthergebruik en op die manier invulling te geven aan de circulaire economie.” De veranderingen gaan momenteel razendsnel. “Gelukkig ziet de buitenwereld dat we hierin meebewegen en krijgen we hier waardering en prijzen voor. Het is de kunst om erbij te zijn en vooraan te staan als zich nieuwe samenwerkingsverbanden aandienen”, zegt Sacha. “Wie doet wat hij deed, die krijgt wat hij kreeg. Alleen klagers zitten stil”, besluit Patrick met een lach.

 

Heeft u ook interessant nieuws te melden op het gebied van autorecycling en wilt u met uw bedrijf deelnemen in deze rubriek? Neem dan contact op met Martijn Boelhouwer, communicatiemanager van ARN.

 

 

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.