Skip to content
De broers achter Van Gils Automotive:
‘Duurzaamheid zit in onze genen’
De gebroeders Van Gils zijn in de regio Haaglanden de grootste ambassadeurs van de autodemontagebranche. Met hun bedrijf Van Gils Automotive in Nootdorp laten Patrick […]
Van-Gils-Ondernemersprijs-Haaglanden-Green-Light

De gebroeders Van Gils zijn in de regio Haaglanden de grootste ambassadeurs van de autodemontagebranche. Met hun bedrijf Van Gils Automotive in Nootdorp laten Patrick en Sacha van Gils zien hoe de slopers van vroeger tegenwoordig op maatschappelijk verantwoorde wijze ondernemen.

Tekst Arjen van der Sar

Het was de nominatie voor de Ondernemersprijs Haaglanden 2019die Patrick en Sacha van Gils – samen de directie van familiebedrijf Van Gils Automotive – opnieuw in de schijnwerpers bracht. Opnieuw, want in 2014 won het bedrijf, een grote speler in de verkoop van gebruikte onderdelen, de award voor het meest vooruitstrevende bedrijf van Nootdorp.

“Vooruitstrevend zijn we zeker”, zegt Patrick lachend met een licht Haags accent. Dan, serieus: “We proberen voorop te lopen in de branche die een hoofdrol speelt in hergebruik en recycling van auto’s en onderdelen. Daarnaast proberen we alles wat we doen ook goed en verantwoord te doen – we proberen verantwoord te ondernemen, in alle opzichten. Wij manifesteren ons daarmee en kennelijk valt dat op. Ook al hebben we de Ondernemersprijs Haaglanden 2019 uiteindelijk niet gewonnen, uit de nominatie spreekt waardering voor hoe wij denken en werken. Dat voelt goed.”

Verantwoord omgaan met het milieu

Hoe verantwoord ondernemen de broers Van Gils met hun reeds 47 jaar bestaande bedrijf? Dat begint al met schoon en netjes werken. De nominatie vermeldt dat de corebusiness van het bedrijf bestaat uit ‘het demonteren van voertuigen met moderne SEDA-apparatuur, zodat het milieu geen enkel risico loopt op vervuiling’.

“Een belangrijk en veelzeggend element in de nominatie”, zegt Patrick, “is dat wij onze bedrijfsvoering zo hebben ingericht dat ook op langere termijn de leefomgeving centraal staat. Dat begint bij de apparatuur die we gebruiken. Alleen de meest hoogwaardige, om het risico op schade aan het milieu zo veel mogelijk te beperken.”

Verantwoord, ook in werkprocessen

Dat vertalen ze bij Van Gils Automotive door naar de bedrijfsprocessen, de werkinstructies voor de demonteurs. “Wij hebben liever dat iemand één auto goed demonteert in een dag dan twee auto’s met haastwerk en onvolkomenheden, waarbij veel rommel niet opgeruimd wordt. Wij vinden het ook onze verantwoordelijkheid om mensen goed en prettig te laten werken, met een lage kans op ziekteverzuim. Onze houding in maatschappelijk verantwoord ondernemen vertalen wij zelfs in onze leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar verdienen we in principe niks aan, maar we doen graag iets voor de samenleving. Wij dragen zo – met plezier overigens – bij aan de educatie van jongeren en aan een goede beeldvorming over onze branche!”

Beeldvorming veranderen

Patrick van Gils ziet zichzelf en zijn broer graag als ambassadeurs van de moderne recyclingbranche. “Wij doen er al jaren alles aan om de beeldvorming over onze branche te veranderen, om het idee van de ouderwetse sloperij die maar wat aanrommelt voorgoed naar het verleden te verwijzen. Ons nieuwe bedrijfspand in Nootdorp ziet er ‘spic en span’ uit, wij pakken de zaken professioneel aan en wij zijn ons bewust van onze rol in recycling en hergebruik. Onze plek in de circulaire economie.”

De Nootdorpse ondernemer voelt zich nadrukkelijk partner van autobedrijven, dealers en overheden. “Wij zijn een schakel, een leverancier die een belangrijk product biedt: een gebruikt onderdeel, dat een volwaardig alternatief is voor een nieuw onderdeel. Een alternatief dat steeds ‘logischer’ wordt. Wij doen er in deze regio alles aan om de houding ten opzichte van gebruikte auto-onderdelen voorgoed te veranderen. Ik geloof er heilig in: gebruikt wordt de nieuwe standaard. Het is goedkoper en slimmer – we kunnen niet eeuwig grondstoffen uit de aarde blijven winnen.”

Milieu-impact 92 procent

Patrick strooit met cijfers om zijn visie kracht bij te zetten. “We hebben onderzoek laten doen, zo vertel ik aan iedereen die het wil horen. Wie bij schade aan zijn autoportier kiest voor vervanging door een ‘gebruikt’ product, bespaart zomaar 85 procent CO2. We hebben door KPMG met de Milieu Impact Calculator laten uitrekenen dat deze keuze een positieve milieu-impact heeft van 92 procent. Heldere cijfers.”

Van Gils verbindt daar voor zijn bedrijf nadrukkelijk voorwaarden aan. “Gebruikt moet naar onze mening gelijkwaardig zijn aan nieuw, met minstens een jaar garantie. Bij twijfel voeren wij een gebruikt onderdeel af, daar nemen wij geen risico mee. Zo bouwen we dag in, dag uit aan het draagvlak voor ‘gebruikt’ onder autobedrijven en particulieren.”

Het is een visie die bij ondernemers in Haaglanden én bij lokale en regionale overheden opvalt én gewaardeerd wordt. “Echt, we trekken het overal in door. Het is daarom geen toeval dat ze juist naar ons keken om mee te doen in een werkgroep die ons Bedrijvenpark Heron op den duur niet zomaar energieneutraal, maar energiepositief gaat maken, onder meer door inzet van superaccu’s. En dat gaat lukken hoor, let op mijn woorden.”

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.